sportclub Westervoort
Sponsorloop voor MatchisSeizoen openingsdag sportclub Westervoort voor komend seizoen
Op zondag 3 september vindt voor de derde maal de seizoenopeningsdag plaats voor het nieuwe seizoen. De aftrap is om 11.45 uur en de activiteit zal tot ca. 14.00 uur duren. Voor de jeugd is een springkussen beschikbaar.
Er zal achtereenvolgens een onderling toernooi plaatsvinden en een sponsorloop voor de jeugd van Champions League tot JO19 meedoen (meiden en jongens).
Nadien worden alle teams en vrijwilligers voorgesteld. Zij zullen achtereenvolgens door een erehaag (indien mogelijk, spelers van heren 1 en staf) het hoofdveld opkomen.
De sponsorloop heeft een centraal doel gekregen, nl. de stichting Matchis, die gelden en stamceldonoren werft. Zie hierna een uitgebreide uitleg door de stichting.
Hierbij ook twee verhalen van personen gerelateerd aan sportclub:
Bas Wanders (zoon van Harry) heeft tweemaal gedoneerd en met zijn stamcellen zijn 2 mensenlevens ergens ter wereld gered. Heel bijzonder.
Susanne Koenen, dochter van één van de grote sponsoren van de sportclub, Paul Koenen van bakkerij Koenen, is genezen van leukemie met stamceldonatie door haar oudste broer.
De opbrengst van de sponsorloop komt ten goede aan de stichting Matchis.
Tevens zal een stand ingericht worden op de openingsdag en zullen collectebussen paraat staan voor financiële donaties. Het is die dag mogelijk voor mensen vanaf 18 jaar om zich in te laten schrijven als donor.
Het geheel zal omlijst worden met een voordracht in het clubhuis door leden van de stichting Matchis.
Wij hopen op een bijzondere dag en veel belangstelling.
Hieronder de uitleg van Stichting Matchis, Bas Wanders en Susanne Koenen die allemaal ook gepubliceerd zijn in de laatste editie van de Ballenvanger:
Stichting Matchis
Ieder jaar krijgen 9000 mensen in Nederland de diagnose bloedkanker zoals bijvoorbeeld leukemie. Voor deze patiënten is een stamceltransplantatie vaak een laatste kans om te genezen.
Stichting Matchis zoekt voor patiënten die behandeld worden in Nederland en waarvoor er geen verwante donor beschikbaar is, wat bij Susanne en haar broer Bas Koenen gelukkig wel het geval was, een match in het wereldwijde bestand. Daarnaast coördineren en begeleiden wij donoren in Nederland tijdens het hele proces van stamceldonatie, zoals dat is gebeurd bij Bas Wanders.
Om zoveel mogelijk bloedkankerpatiënten een nieuw leven te kunnen geven zijn we dringend op zoek naar donoren, maar ook naar financiële steun. De kosten die wij maken voor registratie en typering van een donor zijn telkens € 35. Iedere euro helpt dus! Met elke actie opgezet door een individu, groep of bedrijf worden mensen op het idee gebracht om zelf stamceldonor te worden en ten tweede helpt het om de donoren ook daadwerkelijk te kunnen registreren en typeren met de sponsorbijdrage die wordt opgehaald.
SC Westervoort gaat zich tijdens de seizoen opening inzetten voor Matchis, wat een fantastisch initiatief!
Het belang van werven van donoren door een sportclub als SC Westervoort is niet te onderschatten. Het zijn namelijk ook de jongeren die zo hard nodig zijn als donor omdat de kwaliteit van stamcellen afneemt naarmate iemand ouder wordt. Ben je minimaal 18, denk dan eens na om je te registreren als stameldonor. Wie weet kun je een patiënt een tweede kans geven op leven!
SC Westervoort heeft een eigen actiepagina aangemaakt waarop het mogelijk is om ons te helpen met ons doel om zoveel mogelijk sponsoren te kunnen registreren. Via deze QR-code kun je zelf een bijdrage leveren aan dit doel.
Doe je ook mee met de sponsorloop en wil je voor de sponsorloop zelf lid worden van team SC Westervoort? Voeg je dan toe als teamlid en ontvang je eigen QR code, die je kunt gebruiken om je door familie en vrienden te laten sponsoren. www.sterkvoormatchis.nl/teams/sportclub-westervoort
Samen kunnen we het verschil maken, namens Matchis en alle patiënten alvast heel hartelijk dank voor jullie inzet!
Kijk op www.matchis.nl voor meer informatie over ons en het belang van stamceldonatie.
Stamceldonor Bas Wanders
Na ongeveer 25 jaar bij sportclub Westervoort te hebben gespeeld ben ik jaren geleden na een blessure en een kortstondige periode bij een Doetinchemse FC al jaren (niet helemaal vrijwillig) gestopt met voetballen. Bij de sportclub kom ik dan de afgelopen jaren ook maar zelden. Toch ben ik kortgeleden weer te gast geweest en niet zomaar.
Ik ga mijn medewerking verlenen aan de seizoen opening van het komende seizoen. Die staat in het teken van de stichting Matchis.
Een stichting die ik goed ken, maar dan wel (gelukkig) vanuit de juiste invalshoek. Veel mensen komen met Matchis in aanraking als het met de gezondheid van iemand in de naaste omgeving of zelf niet zo goed gaat. Ik ben niet ziek, ik heb ook niemand in mijn omgeving die ziek is. Ik heb wél twee levens gered.
In 2008 en in 2016 heb ik mijn stamcellen mogen doneren aan twee mij onbekende mensen ergens ter wereld. Ik ken deze mensen niet, zij kennen mij niet. We hebben sindsdien wel een bloedgroep gemeen. Als ervaringsdeskundige mag ik regelmatig mijn steentje aan de stichting bijdragen om meer mensen bekend te maken met stamceldonorschap, fondsen te werven en, als het even kan, zoveel mogelijk donoren.
In het begin van dit seizoen kom ik dus weer even ‘thuis’ bij de mij zo bekende club om ook hier mijn verhaal te delen en mijn steentje weer bij te dragen. Ik heb er zin in, zie ik jullie daar?
De ervaringen van Susanne en Bas Koenen
Susanne, dochter van Paul Koenen heeft een succesvolle stamceldonatie ondergaan. Haar oudste broer Bas bleek een 100% match te zijn. Hierna hun ervaringen.
Susanne:
In de ochtend van 16 augustus 2017 werd ik wakker met blauwe plekken op mijn benen. Na het advies van mijn moeder ben ik langs de huisarts gegaan, die mij vervolgens doorstuurde om bloed te gaan prikken. Vrij snel na het bloedprikken kreeg ik een telefoontje van de huisarts dat ik met spoed naar het ziekenhuis moest komen. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen herinner ik mij nog goed dat er een jongen zat in de wachtkamer. Zijn schouder was uit de kom, hij gilde het uit van de pijn en dat terwijl ze mij al aan het opwachten waren. Dit was het moment dat ik dacht dat het toch wel serieus was. Na een aantal onderzoeken kreeg ik al vrij snel te horen dat het goed mis was. Ik kreeg op 20-jarige leeftijd de diagnose acute lymfatische leukemie.
Al snel werd ik overgeplaatst naar het Radboud UMC in Nijmegen, waar al gauw duidelijk werd dat een stamceltransplantatie de enige behandeling zou zijn, die mij zou genezen. Daarbij kwam, dat ik dus een stamceldonor nodig had. Beide broers ( Bas en Jan ) werden getest of zij mijn stamceldonor konden worden. Met heel erg veel geluk was mijn oudste broer Bas een 100% match. Hierop volgde een half jaar aan een sluitend opname in het ziekenhuis met zware chemo’s en bestralingen en mocht ik af en toe een paar dagen naar huis.
Op 18 maart 2018 kreeg ik dan mijn stamceltransplantatie. Iets waarvan ik mij goed besef hoeveel geluk ik heb gehad. Geluk, dat Bas mij zijn stamcellen kon doneren en dit wilde hij natuurlijk als oudere broer ook zeker doen.
Susanne en Bas tijdens ziekenhuis opname
Inmiddels ben ik 6 jaar verder en volledig genezen. Ik kan weer van het leven genieten, zoals ieder ander.
Echter is dit bij veel mensen die getroffen worden met leukemie of een andere bloedziekte niet het geval. Zij moeten elders op zoek naar een stamceldonor.
Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige
bloedaandoeningen, die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is dus echt noodzakelijk om te kunnen overleven. Tijdens en na mijn stamceltraject zijn er helaas meerdere jonge lotgenoten overleden aan de gevolgen van het niet kunnen vinden van een stamceldonor.
Nogmaals wil ik benadrukken hoe belangrijk het is dat stichting Matchis nieuwe aanmeldingen krijgt, maar zeker ook gelddonaties. Gelddonaties voor de kosten van het aanmelden, registreren, onderzoeken en het werven van nieuwe donateurs.
Veel liefs, Susanne Koenen
Bas Koenen:
De dag dat Susanne mijn zusje gediagnosticeerd werd met acute leukemie herinner ik mij nog goed. Ik reed op de Westervoortse brug en mijn zwager Mitchel belde mij dat hij slecht nieuws had. Mijn kleine zusje was ziek. De grond verdween onder mijn voeten waardoor ik de auto langs de kant moest zetten. Op dat moment waren mijn ouders op vakantie en was ik de enige van het gezin in de buurt. Dit was erg heftig, ook voor mijn ouders en broertje die in Griekenland zaten en niet zomaar meteen naar huis konden komen.
Gelukkig kregen we al snel te horen dat het ziekenhuis er alles aan ging doen om Susanne volledig te genezen. Dit zou erg heftig worden, maar er was hoop. Toen het duidelijk werd dat zij een stamceltransplantatie nodig had werd ons uitgelegd dat Susanne daar een stamceldonor voor nodig zou hebben. Hier was een match voor nodig, hierbij kijken ze naar 11 componenten in het DNA. Jan (mijn kleinere broertje) of ik konden mogelijk een match zijn. De kans op een match was 25%. Wij werden beiden onderzocht, en wachtten vol spanning af op de uitslagen hiervan. Ik bleek een 100 % match te zijn. Ik denk dat wij op dat moment niet beseften hoe uniek dat is, en hoeveel geluk wij als gezin hiermee hebben gehad.
Op het moment dat wij beide geen match waren geweest, zou de stichting Matchis in de database op zoek moeten gaan naar een match. Zoals ik bovenstaand heb aangegeven, kijken ze naar het DNA, en ben je niet zomaar een match met een ander. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat iedereen die mag, jong of oud zich aanmeldt. Je kunt er een leven mee redden, net zoals ik bij mijn kleine zusje heb gedaan.
Uiteraard heb ik er geen moment aan getwijfeld om mijn stamcellen af te staan. Ik kreeg een aantal dagen voor het afnemen van de stamcellen elke avond medicatie om meer stamcellen aan te maken. Vervolgens heb ik 2 middagen aan een dialyse infuus gelegen die je stamcellen filteren uit je bloed.
Het is enorm belangrijk dat stichting Matchis nieuwe aanmeldingen krijgt, zodat de database alsmaar groter wordt. Als je je aanmeldt stelt dit niks voor. Je krijgt een wattenstaafje opgestuurd, en op deze manier kom je in de database. Mocht je geluk hebben, dan wordt je ooit opgeroepen om iemands leven redden!